Nieuws

OPTA maant isp's tot verbeteren voorlichting internetveiligheid

Gepost op 14 januari 2009 door Webmaster. Bron: Tweakers.net.
De OPTA wil dat Nederlandse internetproviders hun abonnees beter gaan voorlichten over de gevaren die zij online tegen kunnen komen. Met name aanbieders van mobiel internet zouden hun klanten nog onvoldoende informeren.


De toezichthouder formuleerde eind september 2008 voorlopige beleidsregels die de informatieplicht van internetproviders beschrijven. Volgens deze eisen, die voortkomen uit de in de Telecommunicatiewet vastgelegde informatieplicht, moeten isp's hun klanten voorlichten over een achttal gevaren: spam, botnets, phishing, spyware, trojans, routerbeveiliging, identiteitsdiefstal en ongewenste websites. Volgens de OPTA zorgt een betere voorlichting over deze onderwerpen ervoor dat consumenten zich beter tegen dergelijke gevaren kunnen wapenen.

Tijdens een nulmeting die de OPTA in december onder 35 providers uitvoerde, bleken slechts zes isp's voldoende voorlichting te geven over de gevaren die consumenten op internet lopen. Met name de aanbieders van mobiel internet zouden niet of nauwelijks werk maken van hun voorlichtingsverplichting, maar namen noemt de telecomwaakhond vooralsnog niet. De OPTA heeft aangekondigd in maart de voorlichtingsinspanningen van de isp's opnieuw onder de loep te zullen nemen. Klanten die menen dat zij onvoldoende door hun internetaanbieder worden geïnformeerd, kunnen via Consuwijzer.nl een klacht indienen.

De toezichthouder zegt er vertrouwen in te hebben dat de internetaanbieders die tijdens de nulmeting in gebreke zijn gebleven, hun leven zullen beteren. Daarbij baseert de OPTA zich op de positieve reacties die de organisatie bij de introductie van de voorlopige beleidsregels van isp's zou hebben ontvangen. Verder laat de telecomwaakhond weten samen met de internetaanbieders na te denken over het effectief bestrijden van botnets. De OPTA roept consumenten op om spamproblemen te deponeren bij Spamklacht.nl.
Reacties op dit artikel (0)
Reageren op dit artikel is nog niet mogelijk. Kom later terug!