Tutorials

Maak van je PC een FTP-server

Gepost op 29 januari 2009 door Webmaster.
Als je aan een project werkt met anderen, is het vervelend als je de hele tijd elkaar nieuwe versies van documenten moet sturen. Of, als je veel fotos hebt, is het vervelend dat je ze niet allemaal in één mailtje kunt sturen. Gelukkig kun je met een FTP-server gebruikers bestanden vanaf jouw computer laten downloaden. Je beslist zelf welke bestanden, wie er mag downloaden en welke rechten zij hebben. In deze tutorial een stap-voor-stap uitleg.

We gaan met het gratis programma FileZilla Server onze FTP-server opzetten. Hierdoor kunnen gebruikers binnen je eigen netwerk, of met wat aanpassingen vanaf de hele wereld bepaalde bestanden van jou downloaden, of zo jij wilt ook zelf bestanden toevoegen/aanpassen/verwijderen.
De gebruiker kan alleen als hij jouw IP-adres weet én de gebruikersnaam én het door jouw ingestelde wachtwoord bij jouw bestanden komen. Bovendien moet je computer aanstaan en je moet verbinding met internet hebben. De gebruiker kan via Internet Explorer, firefox (beperkt) of FileZilla Client jouw bestanden downloaden (of toevoegen/aanpassen/verwijderen, als je dat toelaat).
We gaan nu stap voor stap FileZilla Server installeren en configureren.

Thumbnail
1
Download de laatste versie van FileZilla Server via FileZilla-Project.org. Kies voor Download FilZilla Server. Klik op de volgende pagina op iets wat op FileZilla_Server-0_9_29.exe lijkt. Op de volgende webpagina moet je eventjes wachten, waarna de download opent. Download het bestand en open het.

2
Het installatiebestand opent. Klik op de knop I Agree. In het volgende scherm kun je het aantal onderdelen dat je wilt hebben aanklikken, maar de standaard aangeklikte items voldoen. Klik gewoon op Next. Klik weer op Next. Klik in het volgende scherm, voor een goede werking, weer op Next. In dit scherm kun je in de keuzenlijst kiezen: de FTP-server starten bij het opstarten, bij élke Windowsgebruiker (Start if user logs on, apply to all users), de FTP-server starten bij het opstarten, bij alleen déze Windowsgebruiker (Start if user logs on, apply only to current user), of de server handmatig starten (Start manually). De laatste opties is het veiligst. Maak een keuze en klik op Install. Na de installatie zal het scherm verdwijnen en er zal een rood icoon met een geel vraagteken in de systemtray staan.


Instellen
Thumbnail
3
Open de administratorinterface door te dubbelklikken op het roode icoon met het gele vraagteken. Je zult nu een scherpje krijgen dat vraagt om het 'server address', de 'port' en het 'administrator password'. Controleer of port op waarde '14147' staat. Als je de installatie precies hebt gevolgt zoals hierboven beschreven, kun je gewoon op OK drukken.

Thumbnail
4
Om gebruikers aan te maken, ga je in het hoofdscherm naar Edit en dan naar Users. In het schermpje dat verschijnt, kun je gebruikers aanmaken door op de knop Add helemaal rechts te klikken. Typ een gebruikersnaam en druk op OK. De gebruiker is nu aangemaakt, maar je kunt nog dingen instellen. Bijvoorbeeld een wachtwoord door het vinkje bij Password aan te klikken en een wachtwoord in het tekstvak daarachter te typen. Bij Shared folders (optie uit lijst links) kun je per gebruiker de mappen waartoe de gebruiker toegang mag hebben selecteren. Klik in dit scherm op de knop Add, en selecteer een map waartot de gebruiker kan komen. Je kan meerdere mappen toevoegen. Je kunt ook per map de rechten opgeven:
  • Files: read - hiermee kunnen de gebruikers het bestand binnenhalen en bekijken.
  • Files: write - hiermee kunnen de gebruikers het bestand bewerken.
  • Files: delete - hiermee kunnen de gebruikers het bestand verwijderen.
  • Directories: create - hiermee kunnen de gebruikers mappen aanmaken.
  • Directories: delete - hiermee kunnen de gebruikers mappen verwijderen.
  • Directories: list - hiermee kunnen de gebruikers de inhoud van mappen (dus de lijst met bestanden) bekijken.
  • Directories: + subdirs - hiermee kunnen de gebruikers ook de inhoud van de onderliggende mappen (dus de lijst met bestanden) bekijken.

De vinkjes kun je per map aanklikken. Standaard staat alles op alleen lezen, wat ook het meest veiligst is.
Als je klaar bent, klik je op de knop OK onderaan.

5a
Wil je dat je bestanden ook vanaf een andere computer beschikbaar zijn, zet dan bij je firewall en router poort 21 open. Je gebruikers kunnen dan inlogen vanaf ftp://(hierjeip)/ . Vervang (hierjeip) door je eigen IP-adres, die kan je vinden door bijvoorbeeld hier te kijken.

Thumbnail
5b
Als je je sever alleen lokaal wilt gebruiken, kun je naar de link ftp://(hierjeinterneip)/ . Vervang (hierjeinterneip) door de je interne ip-adres, dat vind je door Windowstoets en r ingedrukt te houden, cmd in te toetsen en dan ipconfig te typen gevolgd door een enter. Bij 'IPv4-adres' kun je jouw interne ip-adres vinden.


Ga veilig om met je bestanden en zorg dat je geen beveiligingsrisico's loopt!