Tutorials

Panoramafoto's maken

Gepost op 14 februari 2009 door Webmaster.
Panormafoto's zijn foto's die je in 360 graden kunt bekijken. Om zelf een panoramafoto te maken heb je helemaal niets bijzonders nodig. Een eenvoudige camera en een mooie omgeving zijn genoeg. In deze tutorial gaan we stap voor stap van een serie foto's een panoramafoto maken.

Met panormafoto's kun je een hele omgeving op één foto zetten. Als je een camera hebt en je fotografeert op een regelmatige manier om je heen, kun je met het programma Microsoft Research Image Compsite Editor (ICE) de foto's aan elkaar plakken.

Installatie
Thumbnail
1
Download de laatste versie van Microsoft ICE via Microsoft.com. Klik links onderin bij het kopje 'Downloads' op Download for 32-bit Windows. Klik op de knop Download om de download te starten. Accepteer de download en start de installatie.

Thumbnail
2
Het installatiescherm is geopend. Klik op Next. Kies in het volgende scherm voor I agree en kies weer Next. Druk nu weer op Next en kies daarna weer Next om de installatie te starten. Microsoft ICE wordt nu geïnstalleerd. Na de installatie kun je op Close klikken om de installatie af te ronden.


Gebruik
Thumbnail
3
Start Microsoft ICE via Start START, Alle programma's, Microsoft ICE en vervolgens weer Microsoft ICE. Microsoft ICE zal openen.

Thumbnail
4
Ga nu naar de map van de foto's die je wilt samenvoegen tot panoramafoto. Selecteer de foto's die je wilt samenvoegen, en sleep deze naar het grote grijze vlak in Microsoft ICE. Als je je muisknop hebt losgelaten, zal het programma direct de afbeeldingen bij elkaar gaan zoeken. Als het programma klaar is met het bij elkaar zoeken, zal de foto verschijnen.

Thumbnail
5a
Je kunt nu nog de foto bijsnijden, zodat de verschillende hoogten van de foto's verdwijnen. Dat do je door bij de foto een van de kleine witte vierkantjes aan te klikken en deze omhoog/omlaag te slepen. Alles wat binnen de acht vierkantje zichtbaar is, zal verschijnen op de panorama foto.
Onder het kopje Export kun je het uitvoeringsformaat selecteren. Voor de beste kwaliteit kun je voor JPEG Image kiezen. Hierbij verschijnt ook de optie Options: quality. Hier kun je op een schaal van 0 tot 100 bepalen hoe de kwaliteit van je foto moet zijn. Bedenk dat hoe hoger de kwaliteit, hoe groter de omvang van de foto. Laat daarom de waarde op 80 staan.
Nu kun je ook nog de schaal aanpassen bij Scale:. Standaard is deze ingesteld op 37.5%, wat prima voldoet. Wil je echter een grotere foto, probeer dan 50% of desnoods 75% of 100%.

Thumbnail
5d
Als je nu op Export klikt, kun je de locatie en bestandsnaam van de nieuwe foto kiezen waarna deze wordt gecreëerd. Ook dit kan een tijdje duren. Als de groene laadbalk weg is, is je foto klaar. Je kunt 'm terugvinden in de map die je zojuist hebt geselecteerd.